Experiența
Unirea
Turist în Iași? Iată ce obiective culturale trebuie să vizitați

Vizitator în dulcele târg al Ieșilor? Hotel Unirea & SPA începe seria articolelor ce prezintă obiective pe care trebuie să le vizitați cât timp sunteți pe meleagurile celor șapte coline.

Începem cu cele mai importante 10 obiective culturale pline de însemnătate pe care nu trebuie să le ratați în Iași!

 

Teatrul Național Vasile Alecsandri

Inclus în 2015 în topul BBC Șapte teatre care îți taie respirația, Teatrul Național Vasile Alecsandri este o bijuterie culturală, fiind cel mai vechi teatru din România. Clădirea a fost construită inițial în 1840 în locul fostei primării, însă, în urma unui incendiu care a făcut ravagii, a fost reconstruită între 1894 și 1896.

Clădirea se află pe Lista monumentelor istorice, găzduind adevărate opere de artă: Cortina, pictată în 1896 de artistul vienez M. Lenz, ce are în centru o alegorie a vieții, prezentând cele trei vârste, iar în partea dreaptă alegoria Unirii Principatelor Române; Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, ce separă restul sălii de scenă; Plafonul pictat tot de Al. Goltz, ce înfățișează alegorii paradisiace; Candelabrul de cristal de Veneția cu cele 109 de becuri.

Teatrul Vasile Alecsandri găzduiește și Opera Română. Găsiți site-ul oficial aici.

 

Biblioteca Gheorghe Asachi

Biblioteca Universității Gheorghe Asachi din Iași a început să fie cunoscută la nivel mondial acum 2 ani, când a fost inclusă într-un top al Celor mai Frumoase Biblioteci din Lume.

Biblioteca a fost ridicată la inițiativa domnitorului A.I. Cuza în 1860. A fost construită în stil eclectic de către un arhitect elvețian, Louis Blanc, după schițele lui Petru Poni. Biblioteca adăpostește în prezent peste 1 milion de volume.

Puteți vizita biblioteca de luni până vineri, între 8:00 – 14:00. Site-ul oficial poate fi accesat aici.

 

Palatul Culturii

Palatul Culturii este un impresionant simbol al Iașului. Construit ca Palat de Justiție și Administrație al Iașului între 1906-1925, clădirea se impune prin dimensiune. Turnul său are o înălțime de 55 de metri, ridicând clădirea la vremea sa la rangul de cea mai înaltă din oraș.

Palatul îmbină stilurile neogotic, romantic și neobaroc, fiind construit în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest. A fost ridicat peste ruinele curților domnești medievale, ce apar menționate documentar în 1434.

Astăzi, Palatul găzduiește sediul central al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, având 4 muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei. Pe lângă acestea, se găsesc și alte muzee de pe teritoriul județului Iași.

Recent, Palatul Culturii a fost reabilitat și integrat în Centrul Comercial Palas, ce reprezintă o atracție turistică în sine.

Palatul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00. Găsiți pagina oficială aici.

 

Bojdeuca lui Creangă

Cu iz de Amintiri din Copilărie, „bojdeuca de căsuță” a marelui scriitor român a devenit muzeu în 1918, fiind prima casă memorială din România.

Simplă, dar reprezentativă pentru stilul românesc, casa a fost construită încă dinainte de 1850. Ion Creangă a trăit aici între 1872-1889, când a încetat din viață. Pentru o vreme, în anul 1876 a locuit aici și marele Mihai Eminescu.

Programul de vizitare este luni-vineri între 11:00 – 17:00 și sâmbătă între 10:00 – 14:00.

 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Ridicată în 1860, Universitatea Alexandru Ioan Cuza este cea mai veche universitate din România. Clădirea îmbună stilurile clasic și baroc. Înfățișarea actuală a fost reconstruită în 1897 și inaugurată în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta.

Cea mai celebră arie a universității este Sala Pașilor Pierduți. Cele 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa reflectă sufletul, poezia, tinerețea și istoria poporului nostru, înfățișând siluete cosmice pe un fundal de un albastru impresionant.

Site-ul oficial îl găsiți aici.

 

Muzeul Unirii

Muzeul Unirii este una dintre clădirile simbol ale Iașului. A fost construit în primii ani ai secolului al XIX-lea în stil neoclasic. Între anii 1859-1865, clădirea a fost folosită ca reședință domnească pentru Alexandru Ioan Cuza.

În primul război mondial, când capitala s-a mutat la Iași, casa a devenit sediu al cartierului regal și reședința regelui Ferdinand, în perioada 26 decembrie 1916 – 23 aprilie 1919.  Marele Nicolae Iorga a vrut să transforme clădirea în muzeu încă din 1918, însă planul a fost dus la bun sfârșit abia în 1959.

Clădirea este o adevărată emblemă a orașului. Aici se găsește și o importantă colecție de monede vechi și medalii.

Puteți vizita muzeul de marți până duminică, între 10:00 – 17:00. Aici puteți accesa site-ul oficial.

 

Casa Dosoftei

Cunoscută și sub numele Casa cu arcade, Casa Dosoftei este de mare importanță culturală și istorică în Iași – aici a fost instalată a doua tiparniță din Moldova în anul 1679. Numele vine de la Sfântul Dosoftei, mitropolit al Moldovei, cel care nu a adus doar tiparnița, ci a scris valoroase cărți în limba română.

Acum, clădirea adăpostește și secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române, înființată în 1970. Clădirea se află pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2004. Construcția are o arhitectură deosebită și este zidită din piatră cu o formă aproape cubică.

Astăzi, putem vedea în Casa Dosoftei macheta acestei tiparniței, dar și alte obiecte valoroase, cum ar fi prima tipăritură din țara noastră: Liturghierul lui Macarie din 1508, dar și prima tipăritură în limba română din Moldova: Cazania, scrisă în 1643 de Sfântul mitropolit Varlaam Motoc.

Puteți vizita Casa Dosoftei de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00.

 

Teiul lui Eminescu

Teiul lui Eminescu este unul dintre cei mai vechi arbori din România, datând de mai bine de 560 de ani. Existența lui se datorează unui fenomen al naturii extrem de rar care a permis unor rădăcini adventive să crească în interiorul trunchiului putrezit.

Legătura cu marele poet, se datorează perioadei în care acesta a locuit în Iași și putea fi văzut adesea de către locuitorii orașului la umbra teiului alături de Veronica Micle sau Ion Creangă. Acesta a fost unul dintre locurile preferate ale lui Mihai Eminescu, cunoscut pentru plăcerea lui de a medita și de a se lăsa inspirat de natura înconjurătoare, fapt dovedit chiar de operele sale.

Astăzi bustul marelui poet, poate fi admirat alături de teiul său mult iubit, împreună realizând una dintre principalele atracții ale Parcului Copou, nu doar pentru turiști ci și pentru localnicii îndrăgostiți.

 

În apropiere de Iași

Dacă vreți să vizitați și împrejurimile Iașului, noi vă propunem două locații de vis: Castelul Sturdza și Palatul Cuza de la Ruginoasa.

 

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Situat la 65 km de Iași, castelul Sturdza a fost zidit între anii 1880-1904 pe locul unui fost conac boieresc de către George Sturza și soția sa Maria. Clădirea este o bijuterie arhitecturală neogotică. Clădirea e împrejmuită de un parc idilic, în care se găsesc arbori Ginkgo biloba.

De-a lungul vremii, castelul a fost supus multor încercări: a fost furat, devastat de oameni și cuprins de flăcări în mai multe rânduri. A fost abandonat în Cel De-al Doilea Război Mondial. În 1947, Ecaterina, ultima descendentă a familiei Sturdza, a devenit maica Macrina și a donat parcul înainte de moarte, proprietatea trecând în posesia Bisericii Ortodoxe Române. Odată cu venirea la putere a regimului comunist, mânăstirea de lângă castel a devenit cămin pentru copiii cu deficiențe mentale. Castelul a funcționat drept centru pentru copii până în 2001.

Castelul își păstrează farmecul de altă dată, nefiind restaurat, însă având porțile deschise pentru vizitatori. Tururile se fac organizat, cu un ghid. Aici se derulează și evenimente și sunt disponibile servicii de cazare și restaurant.

Găsiți aici site-ul oficial.

 

Palatul A.I. Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza Ruginoasa este poate una dintre cele mai importante bijuterii arhitecturale construite în stil neogotic din regiunea Moldovei. Acesta a fost ridicat în anul 1804, pe locul fostei moșii boierești Ruginoasa, de către Costache Sturdza. Ulterior, castelul a fost cumpărat în anul 1862 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care îl transformă în reședință de vară.

Astăzi castelul reușește să redea o bună parte din viața marelui domnitor alături de soția sa Elena Cuza. Aici veți regăsi biroul și biblioteca acestuia, dormitoarele celor doi soți, camera copiilor, un salon mare pentru recepții, toate fiind mobilate cu piese de epocă comandate special pentru a replica o bună parte a castelului original.

Castelul poate fi vizitat de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00 – 17:00 și este situat în comuna Ruginoasa, la 66 de km de orașul Iași.